przez jozef » 11 Lis 2010, 15:46
olejki eteryczne skład: kamforowy ,miętowy , tymiankowy , goździkowy , eukaliptusowy : zmieszać je razem i podać na papierze pszczołom o każdej porze nie szkodliwe dla pszczół i czerwia a skuteczne na waroze 100 procent , kupić w aptece , koszt 25 zł ,ten skład to istnieje dokupienia na zachodzie dla pszczelarzy a u nas jeszcze nie : można go stosować w każdej porze i nie jest szkodliwy dla pszczół ani dla czerwia a na waroze skuteczny 100 procent to sprawdzone na zachodzie , zamoczyć papier sztywny o koło 15 cm długości i 2 szeroki i na pól godziny co nasiąknie i włożyć nędzy ramki a beleczek z góry i go wsunąć nawet tam gdzie czerw o każdej porze roku smiley ja to stosuje : BoCiAnK , Każdy z wymienionych olejków występuje naturalnie w przyrodzie pszczoły oblatują kwiaty znosząc nektar ,lecz jest to w bardzo małym stosunku
Jeżeli chodzi Ci że miód może wchłaniać zapachy mieszaniny olejków jakie chcemy zastosować to nie na nic prostszego jak zastosować nasączone paski /wkładki miesiąc przed miodobraniem lub zaraz po miodobraniu
jeżeli Varrobin zastosujesz w marcu/kwietniu a miód będziesz brał w maju nie ma żadnej obawy że coś będzie czuć , Stosowałem i nie stwierdziłem
jozef
Obrazki: 26
Reklama
Re: VARROBIN na warozę
przez StanleyK » 22 Sty 2011, 13:05
Ja jadę cały czas na Amitrazie, póki co ona jeszcze dobrze działa na warroze, widać to po osypie na dennicy.
Pozdrawiam
Stanley