przez jozef » 18 Lis 2010, 21:06
to ramka izolatorami
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
jozef
Obrazki: 26
Reklama
Re: ramka hodowlana
przez jozef » 27 Lis 2010, 18:53
to mała ramka do ula co każdy w ten sposób może dla siebie wyhodować matki dla własnej potrzeby , u mnie się zmieściło pięć izolatorów a na innych rankach się może więcej zmieścić zależne od szerokości ramki i ustawić mateczniki po środku ramki , miejsce mateczników zabezpieczy czyś twardym np cieni ką płytą pcv. w trakcie pracy pszczół odciąganie węzy a przed założeniem mateczników
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
jozef
przez henry650 » 09 Sty 2011, 12:33
Mam pytanie larwy przekładasz czy korzystasz z ramki Jentera lub systemu Nicot
henry
henry650
przez StanleyK » 22 Sty 2011, 11:33
henry650 napisał(a):
Mam pytanie larwy przekładasz czy korzystasz z ramki Jentera lub systemu Nicot
henry
Józek, henry zadał Ci pytanie na które nie odpowiedziałeś, ja też jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Stanley
StanleyK
przez jozef » 22 Sty 2011, 11:58
henry i Stanley , przekładam larwy jedno dniowe łyżeczką chińską, dzień prędzej najlepiej poszukać jajeczka jedno dniowe i zaznaczyć ramkę a po uruchomieniu start boksu następnego dnia przełożyć larwy , józef
jozef
przez StanleyK » 22 Sty 2011, 13:02
jozef napisał(a):
henry i Stanley , przekładam larwy jedno dniowe łyżeczką chińską, dzień prędzej najlepiej poszukać jajeczka jedno dniowe i zaznaczyć ramkę a po uruchomieniu start boksu następnego dnia przełożyć larwy , józef
Józek, ja też obecnie przekładam ręcznie (łyżeczką) larwy, kiedyś miałem trzy ramki Jentera i na nich ciągnąłem meteczniki by zaoszczędzić w ten sposób na czasie, ale zauważyłem że wychodzą z Jentera matki, jakby troszkę mniejsze i wróciłem do ręcznego przekładania. Jest to metoda ( ręczne przekładanie) bardziej pracochłonna ale matki wychodzą jak dla mnie lepsze, po prostu są większe. Ja jednorazowo przekładam od 350 do 400 larw z tego mi przyjmują w zależności od okresu pożytkowego około 55/70%. Do wychowu mateczników wyłączonych z produkcji mam co roku, od 10-12 rodzin towarowych.
Pozdrawiam
Stanley